Вегетарианските ястия на остров Бали се състоят от продукти, които не винаги са част от здравословната диета. Тук почти всички ястия са готвени в олио, а пресни зеленчуци по принцип не се приемат. Един от вариантите на вегетарианския обяд включва листа от спанак в тесто,(пържени), варени плодове от хлебно дърво, краставици, Темпе (соеви зърна), пържени в сладък чили сос, варен спанак, зеле и др.
Когато хората на Бали имат голям брой гости, поканени в дома си, те организират шведска вегетарианска маса с основни ястия, като например ориз (понякога няколко вида), яйчена юфка със зеленчуци, варени зеленчуци и др.
Храните, приготвени в масло се наричат “Горенган”, “Горенг”, които на индонезийски означават “пържено.” Тестото за пържене обикновено е направено от кориандър, пресен джинджифил, бял пипер, захар, сол, брашно и вода.
Ястието Темпе се приготвя от соеви зърна. В магазините Темпе се продава на блокове, които се режат преди готвене. И това ястие е пържено, като се добавя доматен сос, чили, джинджифил и подправки
Тази салата е не толкова традиционна, колкото по-скоро е смесица от това, което се намира в хладилника: варени сладки картофи със сладка царевица, настъргано сирене и млечен шоколад 🙂 Салата от зеле, кълнове и спанак Различни вариации на соевото месо, приготвени на скара. Вкусът им е точно като на истинското месо. Ориз варен с плодове от хлебно дърво и темпе в сладък чили сос Зеленчукова супа с моркови, зеле, спанак и картофи. Обикновено това ястие се яде не само като супа, но и като добавка към ориз. И накрая най-интересното. Необичайно вкусната супа “Бубур”. Тя се приготвя от ориз, соеви зърна, зеле, моркови, домати, картофи, джинджифил, кенчура (оранжев корен, който прилича да джинджифил), черен и бял пипер, чили, кориандър, сол и подправки . Сервира се с резени темпе в сладък сос с чили
Приятна почивка и добър апетит!
- Ще се видим във Facebook - 1.03.2021
- Нова година, нов късмет, нов проект - 11.02.2021
- Ти да видиш! Какво не знаеш за Швейцария. - 20.12.2020