Та кой не обича сладко? Особено ако е екзотично! Ярките цветове и необичайна структура са, може би, основните разлики между европейските и азиатските сладкиши. В тази сладка статия ще се опитам да ви докосна до красотата на най-вкусната храна на остров Бали.

сладкишите на остров Бали

Рота kukus – въздушни балийски кифли. Те се готвят на пара, като рецептата включва яйца, пудра захар, брашно, кокосово мляко, спрайт, и естествени оцветители: какао на прах, ягода и зелени листа.

Сладкишите на остров Бали

Reta – приготвено от листа на дървото Пандан.

сладкишите на остров Бали

Getuk lindri – това интересно ястие се приготвя от маниока (грудки, много сходни по вкус и свойства с картофите), с добавена захар, сол, ванилия и естествени оцветители, поръсено с кокосови стърготини.

Сладкишите на остров Бали

Timus singkong – мини пирожки със сладки картофи.

Сладкишите на остров Бали

Onde Onde – топки от ориз, брашно и захар със сусамово и настъргани ядки.

Сладкишите на остров Бали

Lupis Gula Merah –  желиран десерт на пластове приготвен от кафява захар, ванилия, сол, брашно и желатин.

 

Сладкишите на остров Бали

 Сари muka – десерт, направен от два слоя. Долният слой е направен от кокосово мляко, сол и ориз, който е предварително накиснат в продължение на 4 часа . Горният слой – смес от яйца, пудра захар, листа на пандан, вода, кокосово мляко, брашно, тапиока и сол.

Сладкишите на остров Бали

Tiwul – десерт от маниока с кокос. Консистенцията на този сладкиш прилича на мека бисквитка .

Сладкишите на остров Бали

Dodol – лепкав, гъст, сладък карамел, който се приготвя от кокосово мляко, палмова захар и оризово брашно. Сместа се вари в тенджера над 9 часа. През цялото това време ястие трябва да се разбърква непрекъснато и ако не спазите това правило, вкуса и аромата на ястието ще бъдат загубени. Сладкиша “Dodol” се поднася увит в листа от кокосова палма, обелки на царевица или в малки найлонови торбички.

Сладкишите на остров Бали

Kue jagung – оризови пудинги

Оризови пудинги

Оризови пудинги

Lupis – десерт от ориз, който се подготвя близо 4 часа в бананово листо. Сервира се с кокосово мляко и разтопена палмова захар.

Сладкишите на остров Бали

Оngol Gula Merah – топки от много фино желе, изработени от кафява захар, ориз, брашно и тапиока. Вкусът им е  кръстоска между крем брюле и карамел.

Сладкишите на остров Бали

Klepon – традиционни зелени топки от захар, ориз, брашно и вода с пълнеж от разтопена кафява захар.

Сладкишите на остров Бали

Желирани десерти: червено Kue Ку, черна ивица Dodol със сусам, банани в розово и бяло млечице и черно желе с кокос.

Сладкишите на остров Бали

Ако си любител на сладкото научи още за  Шоколадовата фабрика на остров Бали

Ако пък си падаш по вегетарианската кухня виж  Вегетарианската храна на остров Бали

Намери ме в