Та кой не обича сладко? Особено ако е екзотично! Ярките цветове и необичайна структура са, може би, основните разлики между европейските и азиатските сладкиши. В тази сладка статия ще се опитам да ви докосна до красотата на най-вкусната храна на остров Бали.
Рота kukus – въздушни балийски кифли. Те се готвят на пара, като рецептата включва яйца, пудра захар, брашно, кокосово мляко, спрайт, и естествени оцветители: какао на прах, ягода и зелени листа.
Reta – приготвено от листа на дървото Пандан.
Getuk lindri – това интересно ястие се приготвя от маниока (грудки, много сходни по вкус и свойства с картофите), с добавена захар, сол, ванилия и естествени оцветители, поръсено с кокосови стърготини.
Timus singkong – мини пирожки със сладки картофи.
Onde Onde – топки от ориз, брашно и захар със сусамово и настъргани ядки.
Lupis Gula Merah – желиран десерт на пластове приготвен от кафява захар, ванилия, сол, брашно и желатин.
Сари muka – десерт, направен от два слоя. Долният слой е направен от кокосово мляко, сол и ориз, който е предварително накиснат в продължение на 4 часа . Горният слой – смес от яйца, пудра захар, листа на пандан, вода, кокосово мляко, брашно, тапиока и сол.
Tiwul – десерт от маниока с кокос. Консистенцията на този сладкиш прилича на мека бисквитка .
Dodol – лепкав, гъст, сладък карамел, който се приготвя от кокосово мляко, палмова захар и оризово брашно. Сместа се вари в тенджера над 9 часа. През цялото това време ястие трябва да се разбърква непрекъснато и ако не спазите това правило, вкуса и аромата на ястието ще бъдат загубени. Сладкиша “Dodol” се поднася увит в листа от кокосова палма, обелки на царевица или в малки найлонови торбички.
Kue jagung – оризови пудинги
Lupis – десерт от ориз, който се подготвя близо 4 часа в бананово листо. Сервира се с кокосово мляко и разтопена палмова захар.
Оngol Gula Merah – топки от много фино желе, изработени от кафява захар, ориз, брашно и тапиока. Вкусът им е кръстоска между крем брюле и карамел.
Klepon – традиционни зелени топки от захар, ориз, брашно и вода с пълнеж от разтопена кафява захар.
Желирани десерти: червено Kue Ку, черна ивица Dodol със сусам, банани в розово и бяло млечице и черно желе с кокос.
Ако си любител на сладкото научи още за Шоколадовата фабрика на остров Бали
Ако пък си падаш по вегетарианската кухня виж Вегетарианската храна на остров Бали
- Ще се видим във Facebook - 1.03.2021
- Нова година, нов късмет, нов проект - 11.02.2021
- Ти да видиш! Какво не знаеш за Швейцария. - 20.12.2020
Тази статия е възхитителна, толкова ми хареса всичко в нея, сигурно защото е свързана с пътешествие, с нови и непознати, но всъщност съвсем обикновени десерти. Ще се радвам ако се публикува пълна рецепта за приготвяне на въздушните кифлички
Здравей! Радвам се, че статията ти е харесала. Рецептите за балийски кифлички можеш да откриеш описани тук и тук За приготвянето им се използват някакви специални формички, които обаче не съм виждала да се продават по нашите магазини.