Мароканският тажин (Tajine или Tagine) е древно берберско ястие, известно в Северна Африка. Методът, покойто се приготвя е много практичен в горещите райони, където водните запаси са ограничени. Това е така, защото конусовидния капак на тажина създава конденз, връща изпарената течност от продуктите обратно в съда и реално е необходимо минимално количество вода, за готвенето на месо и зеленчуци.
Тажина е бавно варена пикантна яхния, обикновено направена с месо или риба в комбинация със зеленчуци или плодове. За приготвянето на тажин се използват също типични за района подправки (джинджифил, кимион, куркума, канела, шафран), ядки и сушени плодове. Мароканските тажини се се сервират с кус-кус или хляб.
Името на ястието идва от това на глинения съд, в който се приготвя. Традиционния марокански тажин се изработва изцяло от естествена глина, като понякога могат да се намерят и от стъкло. По начинна, по който се приготвят различни ястия и вида на изработка на самия съд, традиционният марокански тажин наподобява българските гювечета.
Мароканският тажин се състои от две части: основа, която е плоска и кръгла с ниски страни и голям конусовиден капак, който е се поставя в долната част по време на готвене. Има както големи тажини, подходящи за няколко човека, така и малки персонални такива.
Може да приготвите тажин в обикновена фурна, на газ или на върху печка, но традиционния метод на готвене на тажин е върху дървени въглища.
Тажина, който виждате на снимката се приготвя изключително лесно, по следния начин. В предварително загрят тажин се слага олио, лук, месо, картофи, моркови, тиквички и подпавки. След това захлупвате капака и чакате докато стане готово. Фасулска работа, с която може да се справи дори най-лошата домакиня:)
Бон Апети! Ако знаеш някое друго, типично за Мароко или северните части на Африка астие ще се радвам да споделиш с мен някоя интересна кулинарна тайна 🙂
- Ще се видим във Facebook - 1.03.2021
- Нова година, нов късмет, нов проект - 11.02.2021
- Ти да видиш! Какво не знаеш за Швейцария. - 20.12.2020